Jakie składniki muszą być w pizzy?

Jakie składniki muszą być w pizzy?

pizza Możliwość komentowania Jakie składniki muszą być w pizzy? została wyłączona

Często, nie tyle pomijanym, co lekceważonym składnikiem pizzy jest ser. Jest to poważny błąd, bo biorąc pierwszy lepszy, tracimy kontrolę nad uniwersalnym składnikiem pizzy. Pizzeria która nie ma w menu pizzy z serem? Na świecie chyba jeszcze taka nie powstała. Włosi zakochali się w mozzarellli, dodają ją do prawie każdej pizzy, będąc we Włoszech ciężko nie zjeść tego rodzaju sera. Mozzarella króluje pośród innych gatunków sera, każda pizzeria w kraju pizzy, zamawia go w setkach kilogramów rocznie. Starzy wyjadacze i weterani, Ci dla których lokalna pizzeria jest drugim domem, mogą jednak być już delikatnie znudzeni powtarzalnością smaków.

Pizza bez sera?

składniki do pizzyOczywiście mozzerella jest świetnym wyborem, jeśli swoją kucharską przygodę dopiero zaczynasz. Dobrze łączy się z większością składników które możesz dodać do pizzy. Oliwki, pomidory, karczochy, tuńczyk, kurczak i salami – to wszystko możemy spokojnie połączyć z tym rodzajem sera. Ale warto pamiętać że pizza się na nim nie kończy. Więc co w zamian ? Dobrym początkiem będzie wybór sera koziego. Jest on zdecydowanie bardziej zdrowy od sera krowiego, ma o wiele mniej tłuszczu a więcej białka. Więc osoby na diecie nie będą wcale narzekały na ten rodzaj sera, bo jak wiadomo gram tłuszczu jest znacznie bardziej kaloryczny od białka. Poza tym osoby uczulone na mleko krowie mogą nie mieć żadnych dolegliwości jeśli będą miały styczność z mlekiem kozim, chyba każdy wie z czego się robi ser, więc dla osób uczulonych może to być w końcu okazja. Pizza bez sera brzmi naprawdę strasznie, nie mogę sobie wyobrazić jak takie osoby muszą przez to cierpieć… Jeżeli zbrzydła Wam mozzarella, bo pizzeria dodaje jej do wszystkiego, to warto wybrać ser kozi bo pizza z takim serem ma bardziej wyrazisty smak.

Czy można dodać wszystko?

Chyba jego jedyną wadą jest to, że kosztuje około czterdzieści złotych za kilogram, a więc zdecydowanie nie jest to ser na każdą kieszeń, od zwykłego, krowiego serka jest droższy przeciętnie, prawie dwa razy. Jednak w czasie rosnącej konkurencji myślę że taka pizza będzie coraz bardziej dostępna. Warto również zwrócić uwagę na to, w jakiej formie dostaniemy kozi ser. Moim zdaniem zupełnie nie warto wybierać sera w plastrach, ponieważ jego smak nie jest zbyt dobry. Może jest to skutkiem tego, że po pokrojeniu wietrzeje on szybciej? Nie wiadomo, jednak zdecydowanie polecam ser w kostce, ma on świetną konsystencję i wspaniale smakuje. Dość ważną kwestią są również dodatki, warto ich unikać, wszelkiego rodzaju konserwanty mogą negatywnie wpływać na nasze doznania smakowe.

Author

Back to Top