Polskie specjały

Polskie specjały

Kuchnia Możliwość komentowania Polskie specjały została wyłączona

Polska kuchnia jest pyszna, ale dużo w niej tłuszczu i cukru. Warto zatem spojrzeć na tradycyjne potrawy i nieco je zmodyfikować, by były bardziej zdrowe. Wiele można zrobić, by je zmienić, a jednocześnie zachować wspaniały smak, kojarzący się z dzieciństwem i przywołujący na myśl najpiękniejsze wspomnienia. Gotowanie w przypadku polskich specjałów jest też dość wymagające. Zazwyczaj są to dania, które przygotowujemy w większej ilości. Polska gościnność znana jest przecież na całym świecie, a jedzenia nie może zabraknąć.

Domowe specjały

Do najważniejszych polskich specjałów należy na pewno rosół oraz bigos. W przypadku tego pierwszego dania warto zdecydować się na chude mięso z młodej kaczki, gęsi czy królika. W ten sposób można stworzyć pyszny, swojski rosół, ale znacznie mniej tłusty. Jeśli przygotowujemy rosół, to trzeba także opierać się na naturalnych składnikach, a więc mięsie i warzywach oraz przyprawach takich jak sól, pieprz, dodać także zieloną pietruszkę oraz świeżą maggi. Nie stosujemy tutaj kostek rosołowych, które mają w sobie wiele sztucznych dodatków. Rosół powinien być jak najbardziej naturalny. Jeśli wybierzemy dobre warzywa i mięso, lekko doprawimy, to smak sam się pojawi i będzie zachwycał nasze podniebienie. Rosół można gotować dość długo, by wszystkie smaki i aromaty się połączyły. Pamiętać należy także o makaronie, najlepiej wykonanym samodzielnie.

Polski bigos

bigosW przypadku bigosu także można zadbać o nieco bardziej odchudzoną wersję. Polska kuchnia może stać się bardziej zdrowa, jeśli zdecydujemy się na chudsze mięso, do bigosu można przecież dodać pierś z kurczaka, a także dziczyznę, która idealnie będzie się w takiej potrawie komponować, a jednocześnie stanowić będzie o jej lekkości. Takie danie to wspaniały smak i niezbyt duże obciążenie dla żołądka. Warto także pamiętać, że polskie potrawy mogą być ciężkostrawne. Warto dodać do nich majeranek czy kminek, które pomagają w trawieniu, a także zjadać niewielkie porcje. Ma to być ekskluzywne, pyszne danie, ale nie możemy się tym objadać. W ten sposób polskie specjały nam nie zaszkodzą.

Author

Back to Top